Markiezenhof Bergen op Zoom

#mijnmarkiezenhof

In Papieren Souvenirby GertrudeLeave a Comment

Aan de Steenbergsestraat in Bergen op Zoom bevindt zich het voormalige woonpaleis van de heren en markiezen. Dat stadspaleis heet het Markiezenhof. Hier kun je met je eigen ogen zien hoe de markiezen in de middeleeuwen leefden.

De bouw van het Markiezenhof

Het Markiezenhof werd in 1485 gebouwd in opdracht van Jan II van Glymes. Hij was heer van Bergen op Zoom en droeg de bijnaam Jan metten lippen, hij had namelijk hele dikke lippen, zoals je hieronder op de afbeelding kunt zien. Helaas heeft Jan II nooit het eindresultaat van het Markiezenhof kunnen zien want hij overleed in 1494. Pas in 1511 was de bouw van het stadspaleis klaar.

Overigens zou het Markiezenhof in eerste instantie ‘het Hof van Bergen’ gaan heten. Bergen op Zoom werd namelijk een steeds belangrijkere handelsplaats, en de naam moest waardig genoeg zijn om de hoge aristocraten te ontvangen.

#mijnmarkiezenhof

Wij mochten in opdracht van het Markiezenhof een papieren souvenir ontwerpen.

In deze bouwplaat is speciaal ontworpen voor kinderen en er zitten een aantal opdrachten in verwerkt. Het begint met een 2D tekenplaat. Ze kunnen in het wapen van de Zeeridder hun eigen familiewapen ontwerpen. Het gebouw en de muren kunnen ingekleurd worden en in het schilderij kunnen ze iets tekenen wat ze in het Markiezenhof gezien hebben. Daarna kan alles uitgeknipt worden en kan het Markiezenhof in elkaar gevouwd en geplakt worden.

Wij zouden het heel leuk vinden om jouw Markiezenhof te zien dus als je wilt kun je deze delen op Instagram en Facebook met de hashtag #mijnmarkiezenhof. Zo zal er na verloop van tijd een hele collectie met Markiezenhofjes ontstaan!

De bouwplaat van het Markiezenhof is gratis verkrijgbaar in het musesumcafé van het Markiezenhof te Bergen op Zoom. Dit café kun je ook zonder entreekaartje bezoeken!

Toen we op bezoek waren in het Markiezenhof , vonden we de stenen vloer zo mooi dat we hier een foto van namen en deze in de souvenir verwerkten.

Ben je benieuwd naar Het Markiezenhof? Eva ging er met haar camera langs en maakte een vlog van een tentoonstelling ‘Lage landen’.

Museum| Het Markiezenhof

Steenbergsestraat 6-8
4611 TE Bergen op Zoom
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00

Toegangsprijzen:
0 – 5 jaar gratis
6 – 18 jaar €5,50
vanaf 18 jaar (incl. 65+) €9,50

Leave a Comment